Choć na geny, które dziedziczmy po rodzicach nie mamy wpływu, nauka po raz kolejny przyszła nam z pomocą i znalazła rozwiązanie, które może nam pomóc wpłynąć na nasze geny, a co za tym idzie na nasze zdrowie! Tym rozwiązaniem jest genodieta, prawdopodobnie najlepsza dieta dostępna na rynku, która w znacznym stopniu możne poprawić jakość twojego życia. Każdy z nas ma inne DNA, inaczej też metabolizuje pokarmy i składniki odżywcze. Dzięki genodiecie, indywidualnie dopasowanej diecie na podstawie naszego materiału genetycznego możemy częściowo przeprogramować nasz własny genom i poczuć się dużo lepiej!
Dlaczego tak się dzieje? W genach zawarte jest bardzo dużo informacji na temat metabolizowania składników pokarmowych takich jak witaminy, tłuszcze, cukier, czy wiadomości o predyspozycji do nietolerancji pokarmowych, alergii lub skłonności do nadwagi. Mając wiedzę na temat swoich indywidualnych predyspozycji żywieniowych możemy unikać spożywania pokarmów, które nam szkodzą. Co więcej, zmiana diety na dopasowaną do genotypu może prowadzić do wyeliminowania dolegliwości pozornie niezwiązanych ze sposobem odżywiania się - m.in. migreny, bólu mięśni, kości i stawów czy bezsenności.
Badanie składa się z czterech etapów:
Osoby chcące wziąć udział w badaniu, ale mieszkające daleko od najbliższych klinik, mają możliwość dostarczenia próbki swojego materiału genetycznego pocztą. Zainteresowany dostaje wtedy na pocztę wszystkie potrzebne przyrządy, samodzielnie pobiera wymaz, pakuje do załączonego przez producenta, hermetycznego opakowania i odsyła. Wtedy pozostaje tylko czekać na wyniki badań i zaproszenie na konsultację z dietetykiem.
FTO, nazywany również genem otyłości, odpowiada za składowanie tłuszczu w komórkach i w zależności od rodzaju mutacji, zwiększa lub obniża prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi. Przy podwyższonym BMI gen ten zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu II. Wykazano również związek tego genu z łaknieniem - odpowiednia jego mutacja prowadzi do większego spożycia kalorii.
PPARG gamma również odgrywa rolę w metabolizowaniu tłuszczów oraz glukozy. Reguluje magazynowanie kwasów tłuszczowych i odkładanie tkanki tłuszczowej. Pewna mutacja tego genu znacznie podnosi ryzyko otyłości przy diecie obfitującej w tłuszcze, jak również wpływa na ciśnienie tętnicze.
LPH - gen kodujący laktazę - powoduje nietolerancję laktozy. Mimo że coraz częściej się o tym mówi i powstaje coraz więcej produktów pozbawionych laktozy, wiele osób nie ma pojęcia, że na nią cierpi. Wynika to z tego, że bardzo często nie objawia się ona w ostrych objawach specyficznych (jak wzdęcia czy biegunka), ale w ogólnym pogorszeniu samopoczucia, które ciężko powiązać z czymś konkretnym.
Receptor ten wchłania witaminę D, która jest niezwykle ważna w procesie przyswajania wapnia i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zapobiega też otyłości, depresji, osteoporozie i niektórym nowotworom. Osoby o zmniejszonej wchłanialności witaminy D powinny stosować suplementację.
DQ2, DQ8 - czynniki ryzyka rozwoju celiaklii. Obecność DQ2 świadczy o aż 80% ryzyku rozwoju celiaklii - choroby autoimmunologicznej, polegającej na nietolerancji glutenu. Osoby z tą nietolerancją powinny na stałe wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające gluten.
APOE, nazywany jest genem “cholesterolowym”. Bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów oraz transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pewne jego mutacje zwiększają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo naczyniowego - zwiększają bowiem odkładanie złego cholesterolu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
MTHFR - gen ten odpowiada za prawidłowe przyswajanie kwasu foliowego. Kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym płodu, ale wspiera również walkę z chorobami układu krwionośnego. Osoby, które mają gen obniżający jego wchłanianie, powinny zwiększyć spożycie metylowanych form folianów.
Nadwrażliwość na kofeinę wyraża się przez zwiększenie częstości rytmu serca, roztrzęsienie, bezsenność, dolegliwości układu pokarmowego. Osoby takie są również o wiele bardziej narażone na zawał serca i nie powinny pić więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie, w kilkugodzinnych odstępach.
ACE - gen wspomagający produkcję substancji odpowiedzialnych za kurczenie się naczyń krwionośnych. Pewne jego mutacje odpowiedzialne są za rozwój nadciśnienia tętniczego i chorób układu sercowo-naczyniowego, przez co u niektórych spożycie soli wiąże się z podniesieniem ciśnienia i wszelkimi tego konsekwencjami. Wbrew pozorom jest to bardzo powszechne - większość osób powinna przestać dosalać jedzenie.
GST, czyli gen odpowiedzialny za zdolność do detoksykacji, przy niektórych mutacjach może mocno obniżyć naturalną zdolność organizmu do naturalnej ochrony przed wolnymi rodnikami, których nadmiar uszkadza komórki i prowadzi do różnych schorzeń. Osoby o takim wariancie genu powinny unikać intensywnej aktywności fizycznej, decydując się tylko na umiarkowane uprawianie sportu. Ponadto osoby posiadające ten gen powinny zrezygnować ze smażonego mięsa czy palenia papierosów.
Trend na zdrowe żywienie bije rekordy popularności. Coraz więcej ludzi interesuje się tym, co jeść, a czego unikać, jak często i w jakich ilościach. Popularne wcześniej mity są często obalane, ludzie coraz bardziej świadomie dobierają posiłki. Kiedy wiadomo już, co to jest gluten, dlaczego warto unikać produktów mlecznych i gdzie nie kupować mięsa, kolejnym krokiem powinno być być przebadanie genów i upewnienie się, że wybrało się najbardziej odpowiednią dietę.
Czasami nawet stosując najbardziej restrykcyjne diety osiągnięcie i utrzymanie wymarzonej sylwetki jest niezwykle trudne. Może to wynikać z nieodpowiedniego dopasowania diety do organizmu. DNA ma wpływ na zdolność organizmu do metabolizowania tłuszczów i węglowodanów, świadomość, jak działa organizm pozwoli na dobranie najbardziej odpowiedniej diety, która nie tylko pozwoli schudnąć (bądź przybrać na wadze, w zależności od potrzeb), ale też utrzymać optymalną wagę. Dodatkowo też podniesie poziom zdrowia!
Spora część alergii i nietolerancji wyraża się w objawach niespecyficznych (jak np. zmęczenie czy bóle głowy), wynikających z przewlekłego stanu zapalnego, które mogą się pojawić, dopiero po parudziesięciu godzinach po spożyciu nieodpowiedniej substancji pokarmowej. Wielu ludzi nie ma nawet pojęcia o tym, że je ma. Dlatego świadomość tego, jak należałoby zmienić swoją dietę, i wynikające z tego wyeliminowanie niekorzystnie wpływających pokarmów, może znacznie poprawić samopoczucie oraz jakość życia.
by zapewnić im dobry start i ich dietę wypełnić odpowiednimi składnikami, eliminując przy tym szkodliwe.
Organizm ludzki zmienia się wraz z biegiem lat, słabnie, choruje. Dopasowana indywidualnie dieta będzie wspierać odporność, wzmacniać, podniesie komfort i satysfakcję z życia.
Zbadanie DNA pomoże dobrać odpowiedni model aktywności fizycznych (lekki, umiarkowany lub intensywny) oraz najefektywniej wspierającą organizm dietę.
Jedną z rzeczy, których można się dowiedzieć z badania genetycznego, jest to, w jaki sposób organizm kobiety radzi sobie z metabolizmem witaminy B6 (kwasu foliowego) - jej poziom jest bardzo ważny do prawidłowego rozwoju płodu.
Jak sama nazwa wskazuje, choroby dietozależne… zależą od diety. Co za tym idzie, bardzo często wystarczy stosować odpowiednią dietę, by zupełnie ich uniknąć! Zaś po ich wystąpieniu dieta może złagodzić objawy i poprawić jakość życia z chorobą.
Jak wiadomo, dieta jest i tak niezwykle ważnym czynnikiem leczącym przy cukrzycy. Dopasowanie jej dodatkowo do profilu genetycznego chorego jeszcze bardziej wzmocni jej pozytywny wpływ na zdrowie.
Zależnie od rodzaju nowotworu, różne elementy diety mogą być istotne. Przede wszystkim jednak dieta może w znacznym stopniu wspierać odporność.
Dieta może mieć porównywalne do leków znaczenie przy chorobach serca. Odżywiając się w odpowiedni sposób można nie tylko wspierać chore serce, ale również zapobiegać wystąpieniu nieprawidłowości.
Tutaj również dieta może nie tylko pomóc we wspieraniu odporności, ale również odciążyć organizm oraz dostarczyć potrzebne mu substancje pokarmowe i ograniczyć szkodliwe.
Badania najczęściej wykonuje się w zestawach, skierowanych do różnych odbiorców o różnych potrzebach. Stąd badanie skupione na ułatwieniu schudnięcia lub przybrania na wadze, badanie nietolerancji pokarmowych i alergii, badania skierowane do sportowców itd.
Co ważne, przed każdym badaniem nie powinno się jeść - w zależności od badania, przez 15 minut do godziny. Nie można też mieć na ustach szminki, ani żadnego innego kosmetyku, ponieważ może to zaburzyć wyniki. Po badaniu zaś obowiązkowa jest konsultacja z dietetykiem, który wyjaśni wyniki i stworzy indywidualnie dopasowany jadłospis klienta.
Po uzyskaniu wyników badań przychodzi kolej na spotkanie z dietetykiem, który przybliży pacjentowi jego genotyp i ułoży bazującą na nim dietę. Ważnym, a może nawet najważniejszym efektem badania jest zwiększenie świadomości tego, że dieta wpływa na zdrowie i samopoczucie, i że nawet pozornie małe zmiany mogą wywołać wielki efekt.
Cena badania niezbędnego do opracowania indywidualnie dopasowanej diety zależy od jego rozpiętości. Im szerszy zakres badania, tym więcej można się dowiedzieć, ale też tym więcej trzeba zapłacić.